Dr. Dyt. Fatma Tuğba Günay'dan Tüyolar

Deniz Sezonu Açılmadan Forma Girin

Genelde birçok kadın için kış aylarında kilo almak kaçınılmaz olur. İstemsiz bir rahatlık, yaz aylarına vakit olması sebebi ile "ileri de dikkat ederim" anlayışı ve yoğun beslenme süreçleri...
Dr. Dyt. Fatma Tuğba Günay'dan Tüyolar
Fatma Tuğba Günay
Tüm bunlar ne yazık ki yağ oranının artmasına ve sağlıksız bir sürecin oluşmasına neden olur. Peki, bu süreci nasıl dengeleriz? Yaz sezonu açılmadan vücudumuzu nasıl dengeleriz? Bu konuda Dr. Dyt. Fatma Tuğba Günay'a sorduk ve kendisi bazı temel maddeler ile hem bu süreçte zayıflama hem de sağlığımızı koruma noktasında maddeler paylaştı.
Dr. Dyt. Fatma Tuğba Günay'a göre kış aylarında alınan fazla kilolardan kurtulmak bir bütünlük istemektedir. Yeterince dikkatli olunmaz ve her anlamda dikkat edilmez ise forma girmek zor olabilir. Forma girseniz dahi bu yeterince sağlıklı olmayabilir. Haliyle Dr. Dyt. Fatma Tuğba Günay bütünleşik öneriler ile sağlıklı bir sürece girmeniz adına bir akış paylaştı.

1) Uyku Düzeniniz Olmazsa Olmaz

Sağlıklı bir yaşamın en temel noktası vücudun doğru bir enerjiye sahip olmasıdır. Bu nedenle günlük en az 6 ilâ 8 saat arası bir uyku alınmalıdır. Tabi bu kaliteli bir uyku olmalıdır. Örneğin gecenin 4'ünde yatıp 6 saat uyumanız yeterli olmaz. Vücut, çok geç olmayacak saatlerde uykuya dalmalı ve sabaha kadar dinlenmeli. Uyku ortamı sakin ve kaliteli olmalı. Böylelikle güne olabildiğince enerjik ve dinlenmiş başlarsınız.

2) Kahvaltıya Geç Kalmayın

Eğer sabah uyandığınız anda çok geç kalmadan kahvaltıya geçerseniz, bu durum metabolizma sisteminizin daha hızlı çalışmasına olanak sağlar. Kahvaltıyı geç saate alırsanız ne yazık ki vücut geç adapte olacaktır. Aynı zamanda kahvaltıyı olabildiğince hızlı ve sade yapmanız büyük önem taşımaktadır. Çok fazla besin çeşidi olması, serpme kahvaltı gibi kültürler olması ne yazık ki vücudu yormaktan başka bir işe yaramayacaktır.

3) Kahvaltı Sonrası 3 Saat

Kahvaltınızı yaptıktan sonra ki en az 3 saat boyunca sadece su tüketiniz. İlk 3 saat tamamlandıktan sonra ise bir ara öğün yapınız. Meyve olabilir, yoğurt olabilir ya da plânınıza uygun vücudu yormayacak bir ara öğün olabilir. Bu hem acıkmanızı önler hem de metabolizma sisteminizin daha hızlı ve sağlıklı çalışmasına olanak tanır.

4) Yemekler Arası En Az 4 Saat 

Ana öğünlerden sonra ki süreçte en az 4 saat yemek yemeyin. Ara öğünler ve meyveler ile çok hafif geçiştirmeler yapabilirsiniz. Fakat yenilen besinleri rahat ve hızlı sindirmelidir, bu nedenle de 4 saat süresince ana öğün sonrası vücut yorulmamalıdır. Örneğin kahvaltıdan 4 saat kadar sonra öğle yemeği, 4 saat kadar sonra akşam yemeği yenebilir. Bu düzende metabolizma sistemi genel anlamda daha hızlı çalışacaktır. Yemekler de mutlaka küçük lokma, çok çiğneme mantığını benimseyin. Lokmalar ne kadar büyük olursa ve az çiğnenir ise bu durum vücudun sindirimi noktasında sizi ciddi anlamda yoracaktır. 

5) Günde 2 Rutin Yürüyüş

Gün içerisinde mümkünse kahvaltıdan yarım saat kadar sonra 1 saat kadar tempolu bir yürüyüş ile hafif esneme hareketleri yapmalısınız. Akşam saatlerinde ise gene mümkünse akşam yemeğinden yarım saat kadar sonra tempolu bir yürüyüş yapmalısınız. Bu sayede vücut günü açarken ve kaparken enerji yakımı noktasında fırsat bulacaktır. Hem sağlık hem de zayıflama noktasında süreci daha iyi, daha hızlı kılacaktır.

6) Tuz, Şeker, Bahratlar

Genelde tuz ve şekerden uzak durulması herkes tarafından bilinir. Eğer çok sık tüketim yapıyorsanız en azından ciddi oranda bir azaltma yoluna gitmeniz gerekir. Zira ne kadar az tüketirseniz forma girmeniz ve sağlıklı kalabilmeniz daha kısa süre içerisinde mümkün olacaktır. Diğer yandan bir çok kişi değinmez ama baharatlarda ciddi anlamda kilo almanıza sebebiyet verir. Bu sebeple baharatları da mümkün mertebe bu süreçte hayatınızdan çıkarmanız gerekecektir.

7) Son Olarak; Su Tüketimi

Tüm bu detayların yanı sıra; günlük ortalama 2,5 - 3 litre arası bir su tüketimi mutlaka yapılmalıdır. Eğer az ya da abartılı olarak fazla su tüketimi yaparsanız bu durum metabolizma sistemini ve sonrasın da sağlığınızı olumsuz olarak etkiler. Haliyle sağlıklı bir süreç için su tüketimine mutlaka dikkat etmeli ve gündelik yaşama dahil etmelisiniz. Ayrıca bu su tüketimi bir anda yapılmamalı, tüm güne yayılmalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski